Eurocon toppic

Hovedmenu

Sprogvalg: dansk Language selection: English Eurocon 2007 logo
Hvad er Eurocon

Eurocon er en festival (på engelsk 'convention') der på skift afholdes i forskellige europæiske lande. Første gang var i 1972 hvor foreningen bag festivalen ESFS (European Science Fiction Society) blev stiftet.

Eurocon historie

Eurocon blev første gang afholdt i Triest, Italien i 1972 hvor foreningen bag festivalen ESFS (European Science Fiction Society) blev stiftet. Der har i mange eksisteret andre store science fiction-festivaler, primært Worldcon, men først i 1972 blev en egentlig europæisk tradition startet op.

Siden har Eurocon været afholdt i så forskellige lande som Frankrig, Polen, Belgien, Tyskland, Jugoslavien, Ungarn, San Marino, Jersey, Rumænien, Skotland, Litauen, Irland, Tjekkiet, Finland og Bulgarien (nogle af landene mere end én gang). Det er nu første gang Eurocon kommer til Danmark.

Læs mere om hvor Eurocon har været afholdt gennem årene her: www.esfs.info/esfs-eurocons.html

ESFS

ESFS (European Science Fiction Society) er den organisation der formelt står bag årets Eurocon, dvs. at det er den organisation der - på årets generalforsamling - vælger hvor Eurocon skal afholdes i fremtiden.

Foreningen blev stiftet i 1972 på den allerførste Eurocon i Trieste, Italien og har siden da afholdt Eurocon mindst hvert andet år, dog siden 1999 hvert år. Foreningen har egentlig ingen midler og er ret uformelt struktureret, og det er det enkelte land selv der står for alt det praktiske i forbindelse med afholdelse af året Eurocon.

Læs mere på www.esfs.info

Hvorfor bliver Eurocon 2007 afholdt i Danmark?

For at opklare hvordan dette skete bliver man nødt til at gå nogle få år tilbage i tiden, nærmere bestemt 2003. På det års Eurocon (som var i Turku/Åbo i Finland) var der et par danskere som af forskellige personer fik at vide at der ikke var nogle lande der havde budt ind på 2007, og at det derfor ville være en chance for Danmark hvis vi ønskede dette. De samme par danskere havde netop på det forrige års Eurocon (som var i Tjekkiet) stiftet bekendtskab med en del af de folk der stod bag ESFS, og syntes som sådan at ideen var interessant. Det blev derfor forsigtigt nævnt igen på Eurocon i 2004 (som var i Bulgarien og som denne gang havde tiltrukket hele otte danskere) - denne gang dog lidt mere seriøst.

Afstemningen om 2007 skulle finde sted på Eurocon 2005 i Glasgow (som også var en Worldcon og som derfor ville tiltrække mange flere mennesker - specielt fra den engelsktalende del af verden), og man blev derfor nødt til at finde ud af om det overhovedet var noget vi ville. Kunne og ville Danmark arrangere en Eurocon i 2007? Svaret blev givet på årets store danske festival Fantasticon 2005, hvor fans i forbindelse med afslutningsceremonien bekræftede overfor ESFS's repræsentant Dave Lally (som var fan-æresgæst og i øvrigt siden er avanceret til formand for ESFS) at Danmark ville lave et seriøst bud på at stå for Eurocon 2007.

I mellemtiden lykkedes det at kontakte en række mennesker der godt ville lægge navn (og rygte) til en præsentation af Danmarks bud. I august 2005 i Glasgow var det så de samme to fans der - godt hjulpet af de andre danske fans tilstede - præsenterede Danmarks oplæg til Eurocon 2007. Og det oven i købet så godt at vi vandt stort over Irland på den efterfølgende afstemning!

Eurocon i de kommende år

Eurocon 2008 bliver jo i Moskva, mens der på Eurocon 2007 i København blev stemt om værtskabet i 2009. Valget stod melem Finland og Italien, hvoraf Italien vandt afstemningen.

Eurocon Prisen

Hvert år uddeles en række priser i forskelige kategorier. Læs mere om Eurocon priserne og hvem der vandt her European Science Fiction Society Awards

Eurocon 2007 logoet

Eurocon 2007's havfruelogo er designet af Lene Fagerlund Larsen. Se hendes profil på www.tegnebordet.dk, her kan der også læses en beskrivelse af tegneprocessen samt der er mulighed for at se flere af hendes tegninger

Baltcon

Baltcon 2007 er en del af Eurocon 2007. Læs mere om Baltcon

Novellekonkurence

I forbindelse med Eurocon 2007 vil der blive afholdt en novellekonkurrence. Af hensyn til udenlandske gæster vil den være på engelsk. Se den engelsk-sprogede udgave af hjemmesiden. Eurocon 2007 short story contest

Vinderne er nu også offentliggjort på samme side

Eurocon Guideline

Siden Eurocon 2006 i Kiev er der blevet arbejdet på en kladdeversion af et dokument der beskriver hvordan man afholder en Eurocon. Dokumentet kan nu hentes på ESFS' hjemmeside. Læs mere her (på engelsk).